Site Overlay

Tips bij thuiswerken

Hoe zit jij erbij op jouw thuiswerkpek?
Niet iedereen heeft thuis een ingerichte kantoorwerkplek. De kans is groot dat je deze tips leest op jouw laptop aan de keukentafel, of op de bank. Dat gaat een tijdje goed, maar je kunt er nek- rug- en schouderklachten van krijgen. Hieronder staan enkele tips waar je vast iets aan zult hebben. Lees ze eens rustig door.

Tips bij thuiswerken
• Het is vermoeiend om in het daglicht te kijken of als het daglicht op het computerscherm valt. Ga daarom, als dat kan, op een plek zitten waar het daglicht van opzij komt. Heb je wel een bureaustoel maar geen bureau? Zet de bureaustoel dan bij de eettafel. Stel eerst de armsteunen van de stoel in voor een goede, ontspannen steun van je armen. Bekijk ook eens de video “Hoe zit het eigenlijk” op Werknet.
• Werk je thuis langer dan 2 uur op een laptop en staat deze plat op de tafel, dan is het gebruik van een laptophouder met apart toetsenbord en muis aan te raden, dit ter voorkoming van blessures. Vraag dan via de Arbo werkplekadviseur een advies over je werkplek aan. Het gebruik van een Ergokit (laptophouder met een apart toetsenbord en muis) zorgt ervoor dat jouw schouder- en nekspieren minder worden belast.
• Als je geen bureaustoel hebt, kun je via je leidinggevende een standaard bureaustoel aanvragen. Mocht je een speciale maatwerk-stoel nodig hebben, dan kun je via de Arbo-werkplekadviseur een verzoek indienen om een stoel aan te laten meten.
• Zorg ervoor dat de bovenrand van het beeldscherm op ooghoogte staat of iets eronder.

• Wissel jouw computerwerk ieder uur vijf minuten af met bewegen: loop rond (bijvoorbeeld tijdens het bellen) en doe wat rek- en strekoefeningen. Zo kan je lichaam zich herstellen en verhoog je jouw belastbaarheid.
• Als je veel moet bellen, is het prettig om de handen vrij te hebben. Gebruik oortjes/koptelefoon of de speakerfunctie.

Maak er een gewone werkdag van
Thuiswerken draait om meer dan alleen een ergonomisch verantwoorde werkhouding. Behandel je thuiswerkdag als gewone werkdag. Dus: douchen en aankleden, grenzen aangeven aan eventuele familieleden, zoveel mogelijk de werkdag volgen. Ga eens lekker wandelen terwijl je een telefoongesprek hebt; dan ben je in beweging en toch in contact met een ander. Ten slotte, kies ook echt een moment op de dag dat je met je werk stopt.

Thuiswerkplus.nl